ΔΕΙΠΝΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.Κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄
April 26, 2014ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
May 16, 2014ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Υ Β΄, ΑΡΧΙΜ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ, Γραμμ. του Δ.Σ. & Δ/ντή του Ιδρύματος «Μαρία Κόκκορη» στο 6ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΟΓΜΕ με θέμα «Women on leadership: twenty four seven»
Αγαπητές μου και αγαπητοί μου,
Χριστός Ανέστη.
Σεπτή Εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Υ Β΄ βρισκόμαστε σήμερα εδώ, να χαιρετίσουμε τις εργασίες του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου των γυναικών μάνατζερ και επιχειρηματιών της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, με τον τίτλο «Women on Leadership: twenty four seven», δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο πως η Εκκλησία είναι παρούσα και ευλογεί τη συνεχή και ακατάπαυστη προσπάθεια κάθε γυναίκας σήμερα, μιας και ο ίδιος ο Χριστός μας είναι Εκείνος που με τη θεία Του ενσάρκωση, εξύψωσε τη γυναίκα δια της Παναγίας μητέρας Του στα ύψη της παν-αγιότητος.
Μια προσπάθεια λοιπόν, που οι σημερινές συνθήκες την κάνουν ακόμα πιο σημαντική γιατί σήμερα είναι – περισσότερο παρά ποτέ – ο ρόλος της γυναίκας ουσιαστικός. Η κρίση μας είναι, όπως έχουμε πει, κυρίως κρίση πνευματική και η αναγέννηση μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνίστριες εσάς. Σε αυτό τον αγώνα, κυρίως πνευματικό, υπάρχει καθοδήγηση, υπάρχει ελπίδα, υπάρχει Χάρις, υπάρχει προηγούμενο, υπάρχει η Παναγία μας, οι Αγίες μας… Και έχουμε τέτοια παραδείγματα στην Αγία Γραφή, έχουμε τον συνοδοιπόρο του Παύλου και οικείο των Φιλιππησίων Ευαγγελιστή Λουκά να αναφέρεται στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων στην πρώτη επίσκεψή τους στους Φιλίππους και στο βάπτισμα της πρώτης Ευρωπαίας Χριστιανής, της Λυδίας. Μιας γυναίκας η οποία πωλούσε πορφύρα. Και αλλού, ο Απόστολος Παύλος στους Ρωμαίους μας συστήνει τη διακόνισσα Φοίβη λέγοντας: «…δεχτείτε την όπως ταιριάζει στους χριστιανούς και στηρίξτε την σε ό,τι χρειαστεί, γιατί έχει προστατεύσει πολλούς και εμένα τον ίδιο», (Ρωμ. 16, 1-2), και χαιρετίσατε εγκαρδίως και την Πρίσκιλλαν και την Μαριάμ και την Ιουνίαν… Και θα συμπληρώσουμε εμείς: δείτε ακόμα και την Αγία Φιλοθέη και Αγία Δάμαριν τις Αθηναίες.
Η γυναίκα λοιπόν κατά τον Απόστολο Παύλο εργάζεται, προφητεύει, προσεύχεται, διακονεί, αγωνίζεται, θυσιάζεται…Αυτή είναι η θέση της γυναίκας στην Εκκλησία. Δημιούργημα του Θεού ίσης αξίας με τον άνδρα που μπορεί και δύναται να γίνει τα πάντα.
Έτσι αγαπητές μου έχετε μια ακόμη αποστολή, 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα, την αποστολή της Ελπίδας, της Πίστης, της Αγάπης, προς τα νέα παιδιά, τα παιδιά σας, προς τους γέροντες γονείς, τους ανήμπορους συνανθρώπους σας, προς όλους. Και αν θα θέλαμε να γίνουμε πιο ακριβείς, θα προσθέταμε: Την εβδόμη ημέρα, αλλά και την ελάχιστη ίσως ώρα, θα ήταν καλό να την προσφέρετε ως ευχαριστιακή προσευχή στο Θεό για οτιδήποτε σας έχει προσφέρει… Και κατ’ επέκταση, η ελευθερία της γυναίκας δεν εξαρτάται πια από την ισοτιμία στις ευκαιρίες, αλλά από την απελευθέρωση της κοινωνίας και την αξία που δίνει η ίδια η γυναίκα στον εαυτό της. Η γυναίκα πρέπει να διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στις μέρες μας αρχίζοντας από τη διάρθρωση της οικογένειας και της κοινωνίας και το πρόβλημα έγκειται κυρίως στην αποπνευματοποιημένη Χριστιανική κοινωνία και όχι στις πεποιθήσεις περί του ρόλου της γυναίκας.
Ισοτιμία της γυναίκας σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από ευκαιρία στην αγορά εργασίας, σημαίνει Σεβασμό, σημαίνει Εκτίμηση, σημαίνει Δημιουργία σημαίνει Γέννα, σημαίνει Μητρότητα, σημαίνει να μην δύναται κανείς να στερεί από τη γυναίκα το χαρακτηριστικότερο χάρισμά της, δηλαδή να γεννά.
Για αυτό πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί, για τη χριστιανοποίηση του κόσμου που είναι η οδός προς την απελευθέρωση της γυναίκας, εκεί όπου η γυναίκα έγινε μητέρα του Θεού, Αγία, εκεί όπου θα ισχύσει η επιθυμία του Αποστόλου Παύλου, να μην υπάρχει δηλαδή διάκριση σε όσους έχουν βαπτισθεί στο όνομα του Ιησού Χριστού, να μην υπάρχουν διαφορές σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις και φύλα. Διότι δεν υπάρχει Ιουδαίος και Έλληνας ούτε δούλος και ελεύθερος ούτε άρρεν και θήλυ, όλοι είμαστε ένα εν Χριστώ Ιησού» ( Γαλ. 3, 28).
Εσείς λοιπόν σήμερα εδώ, ο Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ), της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), του οποίου τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής είναι γυναίκες στο σύνολό της, όντας ευαισθητοποιημένες για τις ανάγκες των γυναικών στη χώρα μας, τόσο για τις γυναίκες στελέχη-επιχειρηματίες-εργαζόμενες μητέρες όσο και για τις γυναίκες εκείνες που οι συνθήκες της ζωής τους είναι λιγότερο ευνοϊκές, επιλέξατε να προσφέρετε ως ελάχιστο δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας, στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Θηλέων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση και με Σύνδρομο Down «Μαρία Κόκκορη», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ποσοστό-μέρος των εσόδων του συνεδρίου. Ως διευθυντής και γραμματέας του Δ.Σ. της προσπάθειας αυτής και εκ μέρους των κοριτσιών αυτών, σας ευχαριστούμε θερμά ακόμα και για το ότι σκεφθήκατε αυτές τις κοπέλες.
Μεταφέρουμε λοιπόν αρμοδίως τις θερμές ευχές και ευλογίες του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, αλλά και Ποιμενάρχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ.κ. Ι Ε ΡΩ Ν Υ Μ Ο Υ του Β΄ χαιρετίζοντας τις εργασίες του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου των γυναικών μάνατζερ και επιχειρηματιών της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον του Μακαριωτάτου για τα θέματα που σας απασχολούν. Πατρικές ευχές και ευλογίες και επιτυχία στο συνέδριό σας, στην κάθε μια ξεχωριστά, αλλά και στο σύνολο έργο του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών, της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων.
Να είστε πάντα καλά όλες σας,
Χριστός Ανέστη.